Ciasto drożdżowe maślane – Piekarnia Consonni

To pierwszy w Polsce producent wyrobów cukierniczych rekomendowany przez Slow Food Polska. Ich ciasto drożdżowe maślane to starannie wybrane składniki jak mąka, która pochodzi z lokalnych gospodarstw ekologicznych, woda pobierana ze źródeł Jury Krakowsko – Częstochowskiej, jajka od szczęśliwych kur z wolnego wybiegu i drożdże, które przyjechały z Włoch. Polecamy kolejny wpis o polskich piekarniach. Tym razem o miejscu z włoskimi tradycjami czyli Piekarni Consonni.

Za każdym sukcesem stoi długa droga. Historia Piekarni Consonni to wielopokoleniowa, ciężka praca i odważne decyzje, które zaczęły się już w XIX wieku we Włoszech. To wtedy Francesco Consonni dla miłości do biednej dziewczyny zrezygnował z rodzinnej fortuny i pracy przy produkcji i handlu jedwabiem. Otworzył własną piekarnię oraz sklep spożywczy, biznes przechodził z pokolenia na pokolenie, zmieniał się i rozrastał, a z początkiem lat 90 – tych za sprawą Haliny (będącą szwagierką Giovanniego Consonni) i Zdzisława Bartelak dotarł do Polski. Tutaj Zdzisław Bartelak porzucił pracę dyrektora w wojewódzkim przedsiębiorstwie energetyki cieplnej, zaciągnął wraz z żoną ogromny kredyt pod zastaw domu, maszyny do wypieków przywieźli wspólnie na pożyczonej przyczepie z Włoch, a sam Pan Zdzisław został czeladnikiem w cukierni w Mediolanie. To właśnie tutaj nauczył się wypieku tradycyjnego włoskiego ciasta drożdżowego z bakaliami, Panettone, które do dziś powstaje w Piekarni Consonni.

Obecnie powstają w piekarni ciasteczka owsiane z rodzynkami, orzechami, jabłkami, kokosem lub czekoladą według amerykańskiej receptury. Chleb żytni, z sabatnika, razowy z migdałami lub ze śliwkami, żurawinowy oraz z dynią. Bombonierki z tradycyjnej belgijskiej czekolady, ciasta z Prowincji (ciasto maślane zwinięte z drożdżowym ciastem czekoladowym), Dworskie (ciasto drożdżowe z rodzynkami, skórką pomarańczową, skórką cytrynową i migdałami) oraz lody z orzechami włoskimi i laskowymi z Piemontu, i bakaliami.

Produkty z Piekarni Consonni to zawsze tradycyjne receptury. Ciasto drożdżowe maślane powstaje w starym piecu zwanym sabatnik opalanym drewnem, a cały proces wypieku ciasta trwa ponad 70 godzin. Niemal wszystkie składniki pochodzą z lokalnych gospodarstw ekologicznych spod Częstochowy. To mąka z wiejskiego młyna, woda ze źródeł Jury Krakowsko – Częstochowskiej, jajka od szczęśliwych kur z wolnego wybiegu, masło bez oleju, miód z pasieki oraz włoskie drożdże.

Produkty z piekarni znajdziecie bezpośrednio na stronie producenta www.sklep.consonni.pl oraz w wersji stacjonarnej w Almie, a także w firmowych i patronackich sklepach w Krakowie, Częstochowie, Wrocławiu, Toruniu, miejscowości Poraj oraz Miedźno.

Więcej informacji http://consonni.pl/ Zapraszamy!

Zobacz inne wpisy:

Zaczarowane pory roku
Cukiniowe szaleństwo
Slowfoodowe zajęcia kulinarne dla maluchów / Warszawa, Pomponart
Comments
Jedna odpowiedź to “Ciasto drożdżowe maślane – Piekarnia Consonni”
Trackbacks
Check out what others are saying...


Przeczytaj poprzedni wpis:
Fulvio_Bonavia12
Najnowsza moda to… jadalne ubrania?

Fotograf Fulvio Bonavia stworzył serię nietypowych zdjęć - bardzo pomysłowych muszę przyznać! W kolekcji "A Matter Of Taste" pokazuje, że...

Zamknij